Medierea in Romania

MEDIEREA IN ROMANIA

MEDIEREA SI PROFESIA DE MEDIATOR SUNT REGLEMENTATE DE LEGEA NR. 192/2006, CU MODIFICARILE ULTERIOARE. CADRUL LEGISLATIV POATE FI CONSULTAT PE SITE-UL CONSILIULUI DE MEDIERE, PE PAGINA
http://www.cmediere.ro/legislatie/7/

cum-decurge-medierea01

Conform acestei legi, pot face obiectul medierii:
– conflictele aflate pe rolul instantelor in meterie civila, comerciala, penala, etc. in care intelegerea partilor este posibila;
– conflicte care nu au ajuns inca in sala de judecata;
– conflictele din domeniul protectiei consumatorilor;
– conflicte de familie
– conflicte de munca
– conflicte comerciale
– orice conflicte care privesc drepturi cu privire la care partile pot dispune (de exemplu, nu pot fi mediate conflictele privitoare la statutul persoanei).

La mediere pot sa apeleze atat persoanele fizice cat si persoanele juridice.

Medierea poate avea loc intre doua sau mai multe parti care isi aleg in mod liber mediatorul.

Medierea se poate realiza de catre unul sau mai multi mediatori, in acest caz fiind vorba despre co-mediere. In general se apeleaza la co-mediere in situatia in care sunt mai mult de doua parti implicate sau in cazul in care conflictul prezinta o complexitate deosebita.

Mediatorii autorizati sunt inscrisi in tabloul mediatorilor, intocmit de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei si pe site-ul Consiliului de Mediere,http://www.cmediere.ro/mediatori/.

Consiliul de Mediere este organismul national care coordoneaza si supravegheaza activitatea de mediere in Romania.

Informarea gratuita asupra avantajelor medierii

Statul roman incurajeaza rezolvarea conflictelor prin mediere, aceasta metoda fiind in avantajul cetatenilor. Pentru a ajuta cetatenii sa inteleaga mai bine care sunt avantajele recurgerii la mediere, toti cei care se afla in situatia de a merge in instanta pentru a rezolva un conflict sunt obligati sa participe la o sedinta gratuita de informare privind avantajele medierii. Aceasta informare poate fi facuta de catre orice mediator ce va elibera un document care sa ateste ca persoana sau persoanele implicate au participat la sedinta de informare.