Intrebari frecvente

INTREBARI FRECVENTE

Ce este medierea?

Prin ce difera medierea de un proces in justitie?

Cand recomandati sa se recurga la mediere?

Exista anumite conditii pentru a rezolva un conflict prin mediere?

Ce se intimpla intr-o mediere?

Cine invinge si cine pierde intr-o mediere?

Pot sa renunt la mediere in orice moment?

Este obligatoriu ca medierea sa se incheie cu un acord de mediere?

Ce obligatii am daca recurg la mediere?

Daca semnez acordul de mediere, am garantia ca acesta va fi respectat?

Daca nu am nicio garantie ca acordul de mediere va fi respectat, ce rost are sa incerc medierea? Nu ar trebui sa merg direct in justitie?

Cand putem sa apelam la mediere?

Cine poate sa apeleze la mediere? Cine poate sa solicite o mediere?

Cu ce ne ajuta un mediator?

Cat timp dureaza medierea?

La mediere trebuie sa vin cu avocat sau cu insotitori?

Dupa mediere trebuie sa mai merg la tribunal?

Mediatorul ar putea fi chemat ca martor intr-un eventual proces?

 

Ce este medierea?

In Legea nr. 192 din 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se da urmatoarea definitie a medierii:

Art. 1 (1) Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

(2) Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

In cartea «The mediation process», autorul Christopher W. Moore da urmatoarea definitie: „Medierea este definita la modul general ca interventia intr-o negociere sau intr-un conflict a unui tert acceptabil care nu are putere autoritara de decizie sau are o putere limitata, care asista partile implicate sa ajunga in mod voluntar la o solutie mutual acceptabila la problemele in disputa.”

La inceputul pregatirii mele ca mediator, am invatat ca medierea este o metoda de rezolvare a conflictelor care consta in dialogul si negocierea intre partile aflate in conflict, desfasurate in prezenta unui mediator care utilizeaza tehnici specifice pentru a ajuta partile sa construiasca o solutie convenabila.

 

Prin ce difera medierea de un proces in justitie?

 

Intr-un proces, partile angajeaza avocati care pregatesc si folosesc argumente pentru a-si sustine dreptatea in fata unui judecator. Judecatorul ia o decizie care devine obligatorie pentru parti. De cele mai multe ori, abordarea este una de confruntare. Decizia judecatorului este cunoscuta abia la finalul procesului si aceasta ar putea sa nu satisfaca pe deplin niciuna dintre parti.

Medierea se bazeaza pe principiul ca oamenii sunt capabili sa isi rezolve singuri disputele, daca li se creeaza conditiile pentru aceasta. Solutia conflictului nu este decisa de o alta persoana, ci este construita impreuna de cele doua parti, cu asistenta mediatorului, in asa fel incat solutia sa fie reciproc acceptabila. Nicio parte nu este obligata sa accepte o solutie care nu ii convine. Nu se consemneaza in niciun document modul in care decurg discutiile, ci numai acordul la care partile ajung eventual. Abordarea nu este una de confruntare, ci una de cooperare pentru construirea unei solutii.

Cand recomandati sa se recurga la mediere?

 

In orice tip de conflict se poate apela la mediere. Medierea s-a dovedit a fi cea mai eficace metoda in urmatoarele situatii:

– cand problema are puternice manifestari si implicatii emotionale;

– cand partile se cunosc;

– cand partile doresc sa ramana relatii bune;

– partile nu doresc sa intre intr-o confruntare in public si vor sa pastreze confidentialitatea asupra conflictului, asupra discutiilor si asupra solutiei;

– cand partile, incercind sa rezolve conflictul singure, au ajuns intr-un punct de blocaj dar nu considera ca nu mai au ce discuta una cu alta;

– cand partile doresc sa evite costurile mari si vor sa rezolve problema rapid.

 

Exista anumite conditii pentru a rezolva un conflict prin mediere?

 

In primul rand, partile trebuie sa aiba dorinta sa ajunga la un compromis. Daca in timpul medierii una dintre parti se mentine in mod rigid pe pozitia ca «are dreptate», atunci probabil ca nu se va ajunge la o rezolvare prin mediere. De asemenea, partile trebuie sa fie gata sa faca ceva eforturi pentru a gasi o solutie: sa renunte la orgolii, sa fie deschise in discutiile intre ele si in discutiile cu mediatorul, sa aiba rabdare, sa exploreze toate variantele posibile pentru a ajunge la o intelegere.

 

Ce se intimpla intr-o mediere?

 

Medierea porneste de la interesele reale ale partilor si nu de la pretentiile pe care si le exprima una fata de alta. Acestea pot fi doar exprimari in cifre sau asteptari privind anumite actiuni, care isi pot gasi echivalent intr-o solutie care sa satisfaca interesele ambelor parti.

In timpul medierii se parcurg mai multi pasi:

– se clarifica disputa, reclamatiile, pretentiile, etc.

– se coopereaza pentru definirea unui cadru pentru solutie si a unor variante de lucru

– mediatorul ajuta partile sa discute, sa abordeze problemele intr-un mod pozitiv, sa negocieze si sa mearga in directia gasirii unei solutii reciproc acceptabile

– se redacteaza un acord de mediere

– se defineste o modalitate prin care sa se monitorizeze executarea acordului de mediere.

 

Cine invinge si cine pierde intr-o mediere?

 

Intr-o mediere nu exista invinsi, ci toate partile au de castigat: faptul ca ajung la un acord in timp scurt, cu costuri mici, fara sa se faca de ras in public. In cazul in care o parte are impresia ca eventualul acord o dezavantajeaza, nu este obligata sa continue medierea.

 

Pot sa renunt la mediere in orice moment?

 

Da, oricine poate renunta la mediere in orice moment, in cazul in care considera ca aceasta nu ii poate aduce o solutie convenabila.

 

Este obligatoriu ca medierea sa se incheie cu un acord de mediere?

 

Nu este obligatoriu. Puteti denunta contractul de mediere in orice moment si puteti renunta la mediere. De asemenea, este posibil ca medierea sa nu duca la un acord, in ciuda eforturilor depuse de catre parti. In ambele cazuri, esuarea medierii va fi consemnata de mediator.

 

Ce obligatii am daca recurg la mediere?

 

Practic niciuna dintre parti nu are vreo obligatie: nimeni nu este obligat sa recurga la mediere, nimeni nu este obligat sa semneze un contract de mediere, nicio parte nu este obligata sa accepte intr-o masura mai mare sau mai mica propunerile celeilalte parti, nimeni nu este obligat sa semneze un acord de mediere daca considera ca nu ii satisface interesele. In timpul medierii regulile se definesc de catre parti impreuna cu mediatorul si tin mai mult de bunul simt.

 

Daca semnez acordul de mediere, am garantia ca acesta va fi respectat?

 

Un acord de mediere reprezinta o manifestare de vointa a doua parti; este ca un contract. Ca in orice contract, partile ar putea sa nu isi respecte angajamentele. In cazul medierii, aceasta situatie aduce partile inapoi la punctul in care se aflau inainte de mediere. Totusi, avand in vedere ca partile consuma timp si energie pentru a ajunge la un acord reciproc acceptabil, este greu de crezut ca una dintre parti nu il va respecta, asumandu-si riscul ca acest fapt
sa fie calificat drept rea vointa.

Acordul de mediere poate fi autentificat ulterior la notariat sau poate fi investit cu titlu executoriu.

 

Daca nu am nicio garantie ca acordul de mediere va fi respectat, ce rost are sa incerc medierea? Nu ar trebui sa merg direct in justitie?

 

Daca in timpul medierii solutia construita este una solida, atunci nu vor exista motive ca acordul de mediere sa nu fie respectat. Recurgerea la justitie nu garanteaza ca solutia care se va da o sa va satisfaca, va dura si va costa mult si veti avea regretul ca nu ati incercat aceasta solutie simpla si necostisitoare, care este medierea.

 

Cand putem sa apelam la mediere?

 

La mediere se poate apela imediat ce se ajunge la un conflict pe care este evident ca partile nu pot sa il rezolve singure, inainte sa se ajunga la un proces sau dupa ce s-a inceput un proces. Cu cat se apeleaza la mediere mai repede, cu atat este mai bine.

 

Cine poate sa apeleze la mediere? Cine poate sa solicite o mediere?

 

Oricine are un conflict si incearca sa il rezolve.

 

Cu ce ne ajuta un mediator?

 

Mediatorul este persoana potrivita pentru a va ajuta sa rezolvati un conflict. El este neutru, nu are niciun interes in conflict iar satisfactia sa este sa vada conflictul rezolvat si partile impacate. Pe parcursul medierii, mediatorul intreprinde mai multe actiuni:

– creeaza o atmosfera propice pentru o comunicare civilizata, eficienta si pentru cooperare

– ajuta partile sa clarifice scopul, modul de lucru si cadrul in care se desfasoara medierea

– incurajeaza partile sa participe la discutii, sa isi exprime gandurile, asteptarile, ingrijorarile, sentimentele, emotiile

– ajuta fiecare parte sa se simta auzita si respectata

– identifica punctele–cheie ale conflictului

– ajuta partile sa isi clarifice si sa isi exprime interesele

– ajuta la mentinerea concentrarii partilor si urmareste progresul discutiilor

– tempereaza izbucnirile de orgoliu, manifestarile emotionale excesive, gestioneaza discutiile neproductive

– faciliteaza procesul de negociere

– incurajeaza creativitatea pentru construirea unei solutii: fiecare parte trebuie sa isi imagineze mai multe optiuni

– ajuta la clarificarea modului de implementare a solutiei

– redacteaza acordul de mediere si se asigura de semnarea acestuia.

 

Cat timp dureaza medierea?

 

Durata unei medieri depinde de complexitatea problemelor ce constituie disputa, de complexitatea relatiei dintre parti, de numarul de participanti, de apetitul partilor pentru cooperare si asa mai departe. Medierea poate cuprinde o singura sesiune la care participa toate partile sau mai multe astfel de sesiuni si sesiuni la care participa numai o parte si mediatorul. Ca timp, variaza de la cateva ore pana la cateva zile.

 

La mediere trebuie sa vin cu avocat sau cu insotitori?

 

Nu este obligatoriu ca la mediere sa participe si avocati. Partile pot veni cu insotitori (dar acesta este un punct asupra caruia trebuie sa se puna de acord!).

 

Dupa mediere trebuie sa mai merg la tribunal?

 

Medierea are loc inainte ca disputa sa ajunga in instanta, nu este nevoie sa mai mergeti la tribunal decat daca doriti ca acordul de mediere sa fie investit cu titlu executoriu si intarit printr-o hotarare judecatoreasca (aceasta hotarare va respecta acordul de mediere).

Daca medierea a avut loc dupa ce conflictul a ajuns in instanta, este necesar ca aceasta sa fie informata ca medierea a dus la rezolvarea conflictului iar judecatorul va pronunta o hotarare judecatoreasca in acest sens. In orice caz, timpul si costurile aferente acestor actiuni sunt mult reduse fata de situatia unui proces complet in justitie, fara a apela la mediere.

 

Mediatorul ar putea fi chemat ca martor intr-un eventual proces?

 

Nu. Mediatorul nu poate fi chemat ca martor si este obligat sa pastreze confidentialitatea asupra a ceea ce s-a discutat si s-a hotarit in cadrul medierii.

 

Revenire la inceputul paginii