Cum decurge medierea

CUM DECURGE MEDIEREA

PENTRU CA O MEDIERE SA REUSEASCA TREBUIE CA CELE DOUA PARTI SA DOREASCA SA SE IMPACE, FIIND DISPUSE SA LUCREZE IMPREUNA PENTRU A DEFINI O SOLUTIE RECIPROC ACCEPTABILA, REZOLVAND ASTFEL CONFLICTUL PE CALE AMIABILA.

cum-decurge-medierea01

1. FAZA PRELIMINARA

Primul pas este ca una dintre parti sau amandoua sa contacteze un mediator, sa isi exprime dorinta de a rezolva conflictul prin mediere si eventual sa ii furnizeze mediatorului datele de contact ale celeilalte parti. Tot in acest stadiu se va furniza mediatorului un minim informatii privind partile aflate in conflict si conflictul in sine.

In cazul in care initiativa privind recurgerea la mediere apartine unei singure parti, mediatorul va adresa celeilalte parti o invitatie scrisa, in vederea acceptarii medierii si incheierii contractului de mediere, stabilind un termen de maxim 15 zile.

Mediatorul va verifica intentia partilor de a semna acordul de mediere, capacitatea lor de a incheia o intelegere, le va informa asupra procedurii medierii si asupra drepturilor pe care le au si le va explica rolul mediatorului.

In cazul in care ambele parti sunt de acord sa incerce solutia medierii, se incheie un contract de mediere si se stabileste in acord cu cele doua parti data, ora si locul la care va avea loc medierea.

Contractul de mediere este un acord de vointa intre mediator pe de o parte si partile aflate în conflict de cealalta parte, prin care mediatorul se obliga sa sprijine partile in solutionarea conflictului cu scopul obtinerii unei solutii reciproc acceptabile, eficiente si durabile iar partile se obliga sa plateasca mediatorului un onorariu.

cum-decurge-medierea02

2. DISCUTIILE SI NEGOCIERILE

Medierea incepe cu o declaratie de inceput data de mediator. Apoi se stabilesc regulile de baza si de comportament pe durata medierii. Mediatorul va stimula comunicarea intre parti si cunoasterea reciproca a cererilor si a tuturor aspectelor conflictuale, intrandu-se in detalii din ce in ce mai mult. Partile vor genera optiuni pentru a rezolva toate problemele si vor negocia fiecare aspect in prezenta mediatorului.

Discutiile pot avea loc atat intre parti in prezenta mediatorului cat si separat, intre mediator si fiecare parte. Acestea din urma au intotdeauna un caracter confidential:
mediatorul nu va comunica celeilalte parti decat ceea ce partea cu care discuta doreste.

In orice faza a procedurii de mediere, oricare dintre partile aflate in conflict are dreptul de a denunta contractul de mediere, informind in scris cealalta parte si mediatorul. Mediatorul ia act de denuntarea unilaterala a contractului de mediere si in cel mult 48 de ore intocmeste un proces verbal de incheiere a procedurii de mediere. Daca una dintre parti nu se mai prezinta la mediere, mediatorul trebuie sa stabileasca intentia partii respective pentru a incheia sau continua (daca este cazul) procedura de mediere.

Contractul de mediere constitie titlu executoriu in ceea ce priveste obligatiile partilor de a achita onorariul mediatorului.

cum-decurge-medierea03

3. INCHEIEREA PROCEDURII DE MEDIERE

Daca dupa faza anterioara partile ajung la un rezultat care este acceptat de ambele parti, se poate incheia acordul de mediere. Acesta trebuie sa exprime toate aspectele intelegerii. Impreuna cu mediatorul, se poate stabili o modalitate de autentificare a acestui acord si o modalitate de implementare si monitorizare.

Procedura medierii se incheie in urmatoarele cazuri:
– partile au ajuns la un acord si se incheie o intelegere
– partile incheie o intelegere partiala
– mediatorul constata esuarea medierii – contractul de mediere este denuntat de una dintre parti

In toate cazurile mentionate mai sus mediatorul intocmeste un process verbal in care va fi mentionata manifestarea de vointa a partilor cu privire la rezultatul medierii. Procesul vorbal ve fi semnat de mediator si de toate partile implicate in mediere.