Avantajele medierii

AVANTAJELE MEDIERII

avantajele_medierii01

Costa mai putin decat un proces

Atunci cand apelati la mediere nu este obligatoriu sa angajati si avocati; prin urmare, veti cheltui mai putini bani, deoarece onorariul unui mediator este de obicei mai mic decat al unui avocat.
De asemenea, onorariul platit in cazul apelarii la mediere este mai mic decat nivelul cheltuielilor de judecata. In Uniunea Europeana de exemplu, un studiu recent arata ca in cazul in care se  apeleaza la mediere, costurile sunt mai mici cu intre 12.471 si 13.738 euro (sursa: Alina Gorghiu  si colectiv – Medierea, oxigen pentru afaceri – Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2011).

avantajele_medierii02

Dureaza mai putin decat in instanta

Medierea dureaza de obicei mai putin decat un proces, ceea ce inseamna ca veti putea folosi timpul intr-un mod util pentru dumneavoastra. In afara de posibilele avantaje materiale care decurg din acest lucru, trebuie tinut cont si de avantajele emotionale: va veti elibera mai repede de stres. Acelasi studiu mentionat mai sus arata ca in Uniunea Europeana, in cazurile in care nu se apeleaza la mediere solutionarea conflictelor dureaza mai mult cu intre 331 si 446 zile.

avantajele_medierii03

Se asigura o confidentialitate totala

Mediatorul este obligat prin lege sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care i le furnizati, asupra dialogului dintre dumneavoastra, mediator si partea cu care sunteti in conflict, asupra solutiei pe care o veti gasi ca sa va impacati si asupra rezultatului medierii. Pe parcursul procesului de mediere nu vor afla aceste informatii decat persoanele pe care le alegeti dumneavoastra. Mediatorul nu poate fi chemat ca martor in legatura cu faptele sau actele de care ia cunostinta in timpul medierii (cu cateva exceptii).
Comparati aceasta situatie cu un process, la care poate participa oricine!

avantajele_medierii04

Solutia nu este dictata de un judecator sau un arbitru, ci este convenita de catre parti.

Daca se ajunge la o solutie, aceasta va fi construita de partile aflate in conflict si are mai multe sanse sa fie durabila, decat o solutie dictata de o instanta, in care de obicei o parte pierde si cealalta castiga.

avantajele_medierii05

Se desfasoara intr-o atmosfera constructiva, de incredere, care face sa dispara stresul caracteristic proceselor in instanta.

Medierea nu este o confruntare, ci un angajament al unor parti aflate in conflict pentru gasirea unui mod de impacare.
Mediatorul nu face decat sa ajute partile sa poarte dialogul si sa se indrepte catre o rezolvare amiabila a conflictului.
Prin urmare, efortul fiecarei parti se concentreaza spre construirea unei solutii si nu spre combaterea propunerilor celeilalte parti.

avantajele_medierii06

Se pot recupera unele costuri implicate de recurgerea la proces, in cazul in care conflictul a ajuns pana acolo.

In cazul in care conflictul a ajuns in prealabil in instanta, unde partile au decis la un moment dat sa exploreze si varianta medierii, daca medierea duce la rezolvarea conflictului, partilor li se restituie taxele de timbru.

avantajele_medierii07

Mediatorul este ales de parti, nu este numit de cineva

Partile aflate in conflict sunt cele care aleg mediatorul. Daca una dintre parti propune un mediator, cealalta parte poate sa accepte sau sa refuze. Acesta este un prim pas pentru a ajunge la o intelegere si in acelasi timp este ceva ce reduce tensiunea psihologica ce apare de obicei in fata unui judecator.

avantajele_medierii08

Data si ora la care are loc medierea se stabilesc de catre parti

Medierea nu are restrictii asupra termenelor. Partile se intalnesc atunci cand doresc (si cand mediatorul este disponibil) si pot sa ia pauza atunci cand considera ca este oportun.

avantajele_medierii09

Partile raman in relatii bune; nu exista invinsi sau invingatori.

Intr-un proces cineva castiga si cineva pierde. Medierea presupune ca cele doua parti sa lucreze impreuna pentru rezolvarea conflictului si acestea nu vor accepta decat o solutie care le convine. De aceea, daca in urma unui proces partile raman dusmani cel putin o vreme indelungata, apeland la mediere, partile raman de obicei in relatii bune.